Utviklingen av høy innavlsgrad hos Schäferhund - Hvordan er det mulig.
Skrevet 26.10.2022
Jeg har fått noen spørsmål angående mitt tidligere innlegg om den ekstreme innavlsgraden som nå er en realitet hos schäferhunden (og de fleste andre raser for den saks skyld).
Hvordan kan det bli sånn at innavlsgraden er i gjennomsnitt 28,3%? Dette tilsvarer jo mer enn en helsøskenparing eller foreldre/avkom paring.
Mitt kull/min hund er ikke i denne kategorien sier du kanskje. Stamtavla viser 0% i innavlsgrad. Ja, det gjør den på mine hunder/ kull også. Likevel, etter å ha tatt en DNA test og fått vurdert den virkelige, genetiske innavlsgraden, ser jeg at dette ikke stemmer overens med det stamtavla sier. Hvorfor?
Hadde vi hatt en komplett stamtavle på 30-35 generasjoner, altså tilbake til stamfar Horand, ville beregningen til Wright ha stemt sånn omtrentlig. Men det har vi ikke. Ikke alltid er rett foreldredyr heller oppgitt i stamtavlen hvis vi går noen generasjoner tilbake. Den eneste måten å finne den korrekte innavlsgraden på, er ved hjelp av en DNA test.
Så hvordan er det så mulig at innavlsgraden nå har blitt så høy?
Jeg har laget en graf under som viser antallet ganger Horand von Grafrath og Pollux, Horands farfar, forekommer i en stamtavlen på en hund født i det aktuelle årstallet. Veksten er eksponentiell og har eksplodert etter år 2000 som grafen viser.
Det er vanvittige tall som knapt er til å tro. Schäferhunder født i 1925 har allerede Horand 272 ganger og Pollux 398 ganger i stamtavlen sin. Så er det bare å doble per generasjon. Jeg har beregnet én generasjon som 4 år. I 1965 finner du Horand 278.528 ganger og Pollux 407.552 ganger. Så begynner det så smått å ta av. Schäferhunder født rundt årtusenskiftet har Horand 142 millioner ganger og Pollux 208 millioner ganger. I 2021 forekom Horand 4,6 milliarder ganger og Pollux 6,7 milliarder ganger hos en schäferhund født i dette året.
Dette er galskap og fullstendig uetisk. Det er dette som skjer med alle raser som er basert på noen få "founders" (grunnleggere, stamfedre/mødre). Raser som inntil nylig har hatt en åpen stambok har ikke dette problemet, heller ikke relativt nye raser, enda. Så fort stamboken lukkes (kun hunder av samme rase med fci stamtavle får pare seg), starter en uunngåelig reise mot innavlsdepresjonen. Spørsmålet er ikke hvis, men når det skjer.
Dette er noe av grunnen til at det ikke hjelper å krysse ulike linjer innad i rasen, da alle stammer fra Horand og Pollux. Ikke hjelper det å bruke Hvit Gjeterhund heller, som fortsatt er samme rase som schäferhund i USA (AKC). Den stammer også fra Horand og Pollux og ingen nye hunder er innført.
På 80-tallet ble det innført en skrekkelig idé om at skulle hunden oppnå VA (høyeste predikat på tysk schäferhundutstilling), måtte den ha minst en av "de fire store" i stamtavla si. Oppskriften på matadoravl. Det viste seg dessverre at egentlig var det kun to av "de fire store" som ble populære og ble mye brukt. Dette er noe av grunnen til at dagens utstillingspopulasjon av schäferhund har en enda høyere genetisk innavlsgrad en brukspopulasjonen. Men til syvende og sist går det bare en vei for alle, selv om det er mulig å sakke farten ved å minimere innavlsøkningen i hver generasjon ved fornuftig planlegging. (Lavest mulig stamtavleinnavlsgrad beregnet på flest mulig generasjoner).
Vi har allerede en dyrevelferdslov som ikke tillater å gjennomføre paringer der det med stor sannsynlighet videreføres gener som kan forårsaker sykdom og defekter på avkom. Kan vi med hånda på hjertet si at ved å gjøre en paring innad i rasen ikke gjør dette? Når alle schäferhunder er så nært beslektet som minst helsøsken, kan vi ikke lenger påstå at det ikke finnes på mine linjer.
NKK har også en regel om at en innavlsgrad på 25% eller mer er forbudt, og avkommene registreres i såfall med avlssperre. Dette er riktignok basert på en 5.generasjoners stamtavle, men nå som vi har det vitenskapelige verktøyet DNA test som kan måle korrekt innavlsgrad, hvorfor ikke bruke det? Fordi det blir for vanskelig siden "alle" raserene paringer vil overstige lovlig innavlsgrad? Ikke er det særlig kostbart heller. Jeg betalte det samme for en DNA test hos Embark som for en øyelysing.
Heldigvis begynner noen få oppdrettere å få øynene opp for hvor vi er på vei, og allerede delvis er. Vi må bort fra at typelikt er bra. Typelikt betyr bare høy andel like gener (høy innavlsgrad). Vi har en rasestandard å forholde oss til. Men alle kan ikke være vinnere eller oppfylle denne til punkt og prikke. Den er en rettesnor vi skal forholde oss til som oppdrettere og prøve å gjøre så gode som mulig kullkombinasjoner ut fra. Viktigst av alt må være:
1.Helse
2. Livslengde
3. Mentalitet
4. Bruksegenskaper
5. Eksteriør
For å klare dette må nye, friske gener inn i en allerede alt for innavlet schäferhundrase. Først og fremst må disse genene komme fra hunder som ikke har de samme rasetypiske lidelsene som schäferhunden har. De må være vitale, med en gjennomsnittlig høyere levealder enn hos schäferhunden. Mentaliteten må også stemme mest mulig overens med beskrivelsen i rasestandard. Det må bare være en bonus om det eksteriøre i første generasjon tilsvarer rasestandard. Dette må være det minst viktige om vi noen gang skal komme ut av denne knipen.
Er det så ille, vil du kanskje si? Ja, vi står iallefall på randen av "ille". Dette er ikke gjort i en håndvending, og vi må ha mange friske og mentalt sterke schäferhunder som er så ubeslektede som mulig å krysse tilbake med for å opprettholde rasepreget. Jo lenger vi venter, jo vanskeligere kommer dette til å bli.
Heldigvis står det en ny dyrevelferdslov på trappene, og NKK må tenke nytt angående registrering av hunder. Forhåpentligvis vil det bli lettere å få bruke anneksregisteret hvis denne loven trer i kraft. Det er lov å håpe. I mens må vi tenke alternativt. Det som er så fint er at vi alle står fritt til å gjøre hva vi vil, så lenge vi følger norsk lov og dyrevelferdsloven.
Denne grafen viser antall ganger (Y-aksen) du vil finne Schäferhundens stamfar Horand von Grafrath og hans bestefar Pollux i stamtavlen på en Schäferhund født i det aktuelle årstallet (X-aksen).